استان فارس با وسعت حدود 12400000 هکتار با واقع شدن در دامنه زاگرس جنوبی و برخورداری از توپوگرافی ویژه، تنوع زمینشناسی و خاک، گستردگی آن در طول و عرض جغرافیایی بیش از 5 درجه، اختلاف حداقل و حداکثر بارندگی و دمای بسیار زیاد و وجود جبهههای متفاوت هوایی در نقاط مختلف این سرزمین، باعث ظهور اقلیمهای مختلف در اقصی نقاط آن شده است. بهعبارتی میتوان گفت الگویی از تمام اقلیمهای موجود در ایران (بهجز شمال کشور) را میتوان در فارس مشاهده نمود. وجود این وضعیت در فارس، موجب تشکیل خاکهای متفاوت و ظهور پوشش و تنوع گونههای گیاهی فوقالعاده در اقصی نقاط عرصههای منابع طبیعی این منطقه از کشور شده است. وجود آشیانه اکولوژیک (Niches) متعدد در نقاط مختلف استان، نه تنها بر تنوع پوششهای گیاهی و جانوری در خطه فارس افزوده است، بلکه خطر انقراض خیلی از گونههای گیاهی را نیز کاهش داده است.
با وجود تنوع و غنای گونههای (گیاهی و جانوری) فوقالعاده در گذشته نه چندان دور در فارس، متاسفانه در حال حاضر ذخایر ژنتیکی گیاهی و بهویژه جانوری در بیشتر نقاط استان، به دلیل عدم مدیریت صحیح در بخش کشاورزی و محیطزیست، دستاندازی و نامهربانیهای او در طبیعت زیبای استان، در حال انقراض هستند.
منطقه داراب با موقعیت ویژه اقلیمی، از نظر زیست محیطی شرایط استثنایی دارد که نیاز به توجه خاص میباشد. در گستره حدود 5/1 درجه طول و عرض 1 درجه جغرافیایی، از تنوع زیستی جالب توجهی برخوردار است. اگر طول دهها کیلومتر مسیر از غرب به شرق و یا جنوبغرب به شمالشرق در منطقه مورد مطالعه رصد شود شرایط اقلیمی و رویشی بسیار متفاوتی را شاهد خواهیم بود. از جویم لارستان و چاهنهر حاجیآباد و فدامیآبشور داراب و طاشکویه حاجیآباد هرمزگان در محدوده ارتفاعی 600 تا 1200 متر با بارندگی کمتر از 180 میلیمتر در سال با اقلیم و شرایط کاملاً گرمسیری و عناصر گیاهی بیابانی و صحارا سندی و شورروی و سازندهای حساس به فرسایش آغاجاری و لهبری گرفته تا کوهستان مرتفع داراب با سازندهای آهکی مقاوم به فرسایش، جنگلهای سرسبز با درختان سر به فلک کشیده، امثال ارس و بنه و زبانگنجشک و داغداغان در محدوده ارتفاعی 200 تا 3200 متر از سطح دریا و بارندگی بالای 300 میلیمتر، اقلیم سرد با عناصر کاملاً سردسیری امثال جاشیر دامی، کما و انواع گونها و ... ادامه منطقه به طرف شمالشرق که دارای دشتهای در معرض فرسایش باد و پلایای وسیع کفه قطرویه نیریز (کفه گِل)، اقلیم خشک و بیابانی با بارندگی ناچیز و عناصر گیاهی بیابانی و شورروی و همچنین دشت حاصلخیز داراب با اراضی کشاورزی وسیع، وجود گنبدهای نمکی مختلف در مرکز، غرب، جنوبغرب و جنوب منطقه و با تاثیراتی که در طول زمان، به دلیل شوری (EC بالا) روی زمینهای زیردست گذاشته است، شرایط زیستی بسیار متفاوتی در مجاورت هم و در منطقه مورد مطالعه ایجاد شده است. گوناگونی شرایط اقلیمی، خاکی و توپوگرافی خاص و متفاوت در این منطقه، منجر به ظهور پوشش گیاهی با سیمای بسیار متفاوت در نقاط مختلف این بخش از استان فارس گردیده است. وجود بیش از 800 گونه گیاهی که در عملیات میدانی از منطقه داراب جمعآوری و شناسایی شد، دلیل محکمی بر این ادعاست.
شما می توانید کتاب طرح شناخت مناطق اکولوژیک کشور، تیپهای گیاهی منطقه داراب را با قیمت ۱۲۰,۰۰۰ تومان از طریق بوکت خرید کنید
نسخه چاپی موجود نمی باشد
محمد طیبی خرمی
استان فارس با وسعت حدود 12400000 هکتار با واقع شدن در دامنه زاگرس جنوبی و برخورداری از توپوگرافی ویژه، تنوع زمینشناسی و خاک، گستردگی آن در طول و عرض جغرافیایی بیش از 5 درجه، اختلاف حداقل و حداکثر بارندگی و دمای بسیار زیاد و وجود جبهههای متفاوت هوایی در نقاط مختلف این سرزمین، باعث ظهور اقلیمهای مختلف در اقصی نقاط آن شده است. بهعبارتی میتوان گفت الگویی از تمام اقلیمهای موجود در ایران (بهجز شمال کشور) را میتوان در فارس مشاهده نمود. وجود این وضعیت در فارس، موجب تشکیل خاکهای متفاوت و ظهور پوشش و تنوع گونههای گیاهی فوقالعاده در اقصی نقاط عرصههای منابع طبیعی این منطقه از کشور شده است. وجود آشیانه اکولوژیک (Niches) متعدد در نقاط مختلف استان، نه تنها بر تنوع پوششهای گیاهی و جانوری در خطه فارس افزوده است، بلکه خطر انقراض خیلی از گونههای گیاهی را نیز کاهش داده است.با وجود تنوع و غنای گونههای (گیاهی و جانوری) فوقالعاده در گذشته نه چندان دور در فارس، متاسفانه در حال حاضر ذخایر ژنتیکی گیاهی و بهویژه جانوری در بیشتر نقاط استان، به دلیل عدم مدیریت صحیح در بخش کشاورزی و محیطزیست، دستاندازی و نامهربانیهای او در طبیعت زیبای استان، در حال انقراض هستند. منطقه داراب با موقعیت ویژه اقلیمی، از نظر زیست محیطی شرایط استثنایی دارد که نیاز به توجه خاص میباشد. در گستره حدود 5/1 درجه طول و عرض 1 درجه جغرافیایی، از تنوع زیستی جالب توجهی برخوردار است. اگر طول دهها کیلومتر مسیر از غرب به شرق و یا جنوبغرب به شمالشرق در منطقه مورد مطالعه رصد شود شرایط اقلیمی و رویشی بسیار متفاوتی را شاهد خواهیم بود. از جویم لارستان و چاهنهر حاجیآباد و فدامیآبشور داراب و طاشکویه حاجیآباد هرمزگان در محدوده ارتفاعی 600 تا 1200 متر با بارندگی کمتر از 180 میلیمتر در سال با اقلیم و شرایط کاملاً گرمسیری و عناصر گیاهی بیابانی و صحارا سندی و شورروی و سازندهای حساس به فرسایش آغاجاری و لهبری گرفته تا کوهستان مرتفع داراب با سازندهای آهکی مقاوم به فرسایش، جنگلهای سرسبز با درختان سر به فلک کشیده، امثال ارس و بنه و زبانگنجشک و داغداغان در محدوده ارتفاعی 200 تا 3200 متر از سطح دریا و بارندگی بالای 300 میلیمتر، اقلیم سرد با عناصر کاملاً سردسیری امثال جاشیر دامی، کما و انواع گونها و ... ادامه منطقه به طرف شمالشرق که دارای دشتهای در معرض فرسایش باد و پلایای وسیع کفه قطرویه نیریز (کفه گِل)، اقلیم خشک و بیابانی با بارندگی ناچیز و عناصر گیاهی بیابانی و شورروی و همچنین دشت حاصلخیز داراب با اراضی کشاورزی وسیع، وجود گنبدهای نمکی مختلف در مرکز، غرب، جنوبغرب و جنوب منطقه و با تاثیراتی که در طول زمان، به دلیل شوری (EC بالا) روی زمینهای زیردست گذاشته است، شرایط زیستی بسیار متفاوتی در مجاورت هم و در منطقه مورد مطالعه ایجاد شده است. گوناگونی شرایط اقلیمی، خاکی و توپوگرافی خاص و متفاوت در این منطقه، منجر به ظهور پوشش گیاهی با سیمای بسیار متفاوت در نقاط مختلف این بخش از استان فارس گردیده است. وجود بیش از 800 گونه گیاهی که در عملیات میدانی از منطقه داراب جمعآوری و شناسایی شد، دلیل محکمی بر این ادعاست.
۱۴۰۲
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع
قابل مطالعه فقط در پلتفرمهای بوکت
978-964-473-481-6